Blog

6 Aralık 2013

Excel yeterli değil mi? | CRM’e İhtiyacınız Olduğuna Dair 7 İşaret

Kariyer başarıları için kullanılan ’what got you here won’t get you there (sizi bulunduğunuz noktaya getiren sizi daha ileriye taşımaz)’ Amerikan atasözünü belki duymuşsunuzdur. Aynı düşünce büyüyen şirketler için de geçerlidir.

İlk evrelerde müşterilerinizi ve gelen siparişleri takip etmek için Excel veya post-it notları gibi bilindik yöntemler kullanabilirsiniz. Fakat işiniz büyüdükçe bu yöntemler karmaşa yaratır. Müşterilerinizi takip etmek ve yarışa devam edebilmek için daha gelişmiş yollara ihtiyacınız olduğunu hemen fark edersiniz.

Değişime hazır işletmeler yukarıdaki işaretleri deneyimleyecekler ve farkındalıkları yüksek olacaktır. Bu işaretleri önceden fark edebilmek sizi büyümenin beraberinde getirdiği kaostan ve süreçlerin yetersizliğinden kurtaracaktır. Eski Excel tablolarını değiştirmeniz ve müşteri ilişkilerini daha etkili bir yoldan yönetmeye başlamanız için gerekli olan 7 işaret şunlardır:

1.    Ekibinizin tek bir bilgi kaynağı yoksa
Bugün bazı müşteri bilgilerinizi Excel’de saklıyorsunuz, diğerleri kaybolan kâğıtlarda saklıyor ve ekibinizdeki kişilerin işbirliği yapma şansı yok. Eğer müşteri bilgilerini tek bir yerde toplamazsanız, müşterilerinizin şirketinizle nasıl iletişime geçtiğini ve nasıl yönetildiğini göremezsiniz.

2.    Satış ekibinin faaliyetlerini izleyemiyorsanız
Satış çalışanlarının ne yaptığı konusunda görünürlük eksikliği ve performansları ile ilgili ölçme yetersizliği olabilir.  Satış ekibinin üzerinde çalıştığı güncel fırsatlar ve satışlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız. Yoksa satış ekibine yardım edemezsiniz. Örneğin; bir anlaşmanın değeri nedir, aynı müşteri için rekabet eden diğer şirketler hangileri ve anlaşma hangi aşamada.

3.    Rapor etmek ve analiz zaman alıyor ve zahmetliyse
Normalde, satış ekibinizin online olarak raporlarını görmek veya en iyi satış performansını ekibin tümüne duyurmak istersiniz. Fakat bugün ya hiç rapor oluşturamıyorsunuz ya da satış ekibinizin bunu yapması çok zahmetlidir.

4.    Veri kaybediyorsanız
Sizin için müşterileri ve müşteri adaylarını takip programı yapmak zor. Büyük toplantılar yaparsınız ama satış ekibiniz her zaman kendi notlarını aktarmazlar ve önemli detaylar kaybolur. Çalışanın şirketi terk etmesi sırasında kaybolan veriden bahsetmiyoruz bile.

5.    Süreci takip edemiyorsanız
Satış temsilcileriniz dışarıda Müşteri adaylarıyla görüşmeler, toplantılar yaparlar ve değerli bilgiler toplarlar. Problem şu ki; bütün yeni bilgiler el yazısı notlarda veya bilgisayardaki kişisel dosyalarda saklanır. Takımınızla bilgileri hızlıca paylaşabileceğiniz, çabuk ve kolay bir şekilde muhafaza edebileceğiniz bir mobil uygulamanız yoktur.

6.    Her müşteriye eşit davranıyorsanız
Müşteri adayını değerine göre hedef almıyorsunuzdur. Bunu yerine çok farklı satış süreçlerinde farklı sektörlerde veya coğrafyalardaki her müşteriye ve müşteri adayına aynı teklifleri ve mesajları yolluyorsunuzdur. Doğru CRM sistemi size hangi iş için hangi müşterinin değerli olduğunu ayırt etmenizde, müşterileri endüstrilere veya bölgelere göre gruplandırmanızda yardım edecektir. Böylece çabalarınız boşa gitmez.

7.    Hızlı bir büyüme için bir planınız yoksa
Bu yıl işletmeniz 20 birimden den 200 birime büyüse ne olur? Eğer büyüyeceğinizi ve büyürken de verimliliği artırmak zorunda olacağınızı bilirseniz, büyüdüğünüzde karşılaşacağınız süreçten memnun olur musunuz?

Bunlardan herhangi biri size veya ekibinizde varsa üzülmeyin. Bunlar tam olarak CRM sisteminin değindiği noktalardır. Çalışmaya, Kontak Yönetimi çözümüyle başlayabilirsiniz veya toplu eposta, fırsat izleme, satış tahminleri ve daha fazlası gibi özelliklere sahip başka Salesforce.com sürümlerini değerlendirebilirsiniz.

Bir CRM sistemi satış ekibinizde görünürlük sağlayacak, ilerlemelerin rapor edilmesine izin verecek ve takımlar arasında şeffaf bir işbirliği olmasını sağlayacaktır. Kısacası başarılı bir şirket olmak için bir sonraki adımı attıracak çözüm CRM sistemidir

Genel, Salesforce , ,

İletişime geçin