Blog

7 Mart 2016

8 Mart ve İşyerinde Cinsiyet Eşitliği

1910 yılında 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak ilan edilmesinin 106. yıl dönümünde dünyada ve Türkiye’de kadın emeği ve kadın emekçilerin mevcut durumuna baktığımızda ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz.

2014 Global Cinsiyet Eşitsizliği Ekonomik Katılım ve Fırsat Eşitliği Endeksi’nde Türkiye, 142 ülke arasında 132’nci durumda bulunuyor. Diğer önemli istatistiklere göz attığımızda, Türkiye’de iş hayatında kadınların durumunun hiç de iç açıcı olmadığı görülüyor. OECD raporlarına göre,

  • Kadınların işgücüne katılım oranı %26,
  • Ücretsiz aile işçisi olarak çalıştırılan kadın oranı %32,
  • Üst düzey kadın yönetici oranı %9,
  • Halka açık şirketlerde kadın yönetim kurulu üyesi oranı ise %12

Bu oranlar, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında olması gereken oranlara çok uzaktadır. İş dünyasında ciddi bir ‘kadın sorunumuz’ var dersek abartmış olmayız.

Günümüz tüketicilerinin ihtiyaçlarını öngörebilmeyi uman bir şirketin, teknolojik yatırımlarının yanı sıra değerlendirmesi gereken önemli konulardan birisi tüketim maddelerinin satın alma kararlarının %80’inin kadınlar tarafından veriliyor olmasıdır. Firmaların bu gerçeği kabul etmeleri gerekmektedir.

Firmaların cinsiyet eşitliği konusunda duruşu nedir?

Mevcut durum tespit edildikten sonra cinsiyet eşitliği konusundaki başarı bütün yönetici ve çalışanların eşitliğin avantajlarını benimsemesiyle ilgilidir.

İşyerinde Cinsiyet Eşitliği Firma için Nasıl Başarı Hikayesine Dönüşebilir?

  • Başarıya giden yolda liderlik çok önemlidir. Liderlerin eşitliğin avantajlarını anlaması ve bunu anlatabilmesi niyet ve yetenek gerektirmektedir.
  • Şirket yöneticilerinin eşitliğin gerekliliği konusunda ikna olması, bu fikri çalışanlarına da benimsetmeleri açısından önem taşımaktadır.
  • Eşitliği destekleyen politikalar için sistem oluşturulmalıdır. Yöneticilerin söyledikleri ve yaptıkları birbirleriyle tutarlı olması inandırıcı olmak açısından önemlidir.
  • Şirket uygulamaları ve kültürü liderlerin söylemlerine ayak uydurmalı. İnsan Kaynakları politikaları yeniden gözden geçirilmelidir.

Dünyanın lider CRM çözümleri şirketi Salesforce.com’un CEO’su Mark Benioff, 16.000 çalışanı olan şirkette düzenli olarak maaşlarla ilgili raporları inceliyor ve kadınların maaşlarının erkeklerin maaşları ile eşit olması için çalışıyor.

INSPARK Akıllı İş Çözümleri Genel Müdürü Serdar Susuz, firma çalışanlarının %50’sinin kadın %50’sinin erkek olduğunun altını çizerken, işyerinde cinsiyet eşitliğinin firmanın kuruluşundan itibaren şirket politikasının bir parçası olduğunu ve kadınların iş hayatındaki etkin varlıklarının hem şirket tarafında hem de müşteri tarafında olumlu avantajlar sunduğunu belirtiyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Kadınların iletişim, yönetim ve analiz yetenekleri şirketlere olağanüstü bir  avantaj sunmaktadır. Ülkemizde cinsiyet eşitliğine inanan liderlerin sayısının artmasını ve eşitliği destekleyici şirket politikalarının benimsenmesi ve uygulanmasını diliyor; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

Genel , ,

İletişime geçin