Blog

26 Ocak 2015

INSPARK’ın müşteri sayısı artıyor

Bulut bilişim çözümlerinin dünya çapında belli bir düzeye geldiği ve Türkiye’de de 2015 yılında önemli bir yol katedecek gibi göründüğüne dikkat çeken Serdar Susuz, INSPARK’ın müşteri sayısının da yüzde 60 arttığını kaydetti.
Dünya Gazetesi
Emel Ünal Bulut/İstanbul

INSPARK Intelligent Business Solutions’ın, 2006 yılından beri Google Apps, Salesforce.com, Box.com gibi bulut çözümlerini kullandığını anlatan INSPARK Genel Müdürü Serdar Susuz, kullanım sürecindeyken bulut bilişim modelinin başarısını ve hızını deneyimleyip, 2007 yılında müşterilerine de bulut hizmetlerini sunmaya başladıkladıklarını söyledi. Türkiye’nin özellikle bilişim sektöründe hızla ilerlediğini belirten Susuz, “Bulut sistemlerine adaptasyon da çok hızlı bir şekilde gerçekleşti. Zaman içinde özellikle genel bulut çözümleri daha da gelişti, daha esnek hale geldi ve her ihtiyacımızı internet üzerinden gerçekleştirebileceğimiz bir seviyeye ulaştı. Süreç içerisinde akıllı mobil cihazların yaygınlaşması ve internet erişiminin de daha güvenilir hale gelmesiyle işlerimizi bilgisayarsız yönetebilecek durumda geldik” açıklamasında bulundu. Bulut teknolojilerine ilginin kesinlikle artmış durumda olduğunu ifade eden Susuz, 2007 yılında yaptıkları bir bulut bilişim etkinliğine katılımın 50 kişi iken, bu yıl yapılan etkinliklerde 500’ün üzerinde katılımcının ilgi gösterdiğini kaydetti. Susuz, telekom operatörlerinin etkinliklerinde artık bulut bilişimden sonraki aşama olan büyük veri ve nesnelerin interneti konularını gündeme getirdiğini dile getirdi. INSPARK’ın müşteri sayısının 2013’e göre 2014 yılında yüzde 60 arttığını vurgulayan Susuz, kullanıcıların artık kendilerine sıkıntı yaşatan, kendilerine özel sorunlar yaşadıkları, donanım ihtiyacı olan, yüklenen uygulamalara ilgi göstermediğine işaret etti. Bulut bilişim çözümlerinin dünya çapında belli bir düzeye geldiği ve Türkiye’de de 2015 yılında önemli bir yol katedecek gibi göründüğüne dikkat çeken Susuz, “Bulut çözümleri teknolojik açıdan da bir sonraki seviyeye geçecek. Veri yönetimi ve analizi en önemli konu gibi gözüküyor. İnternet ve bulut kullanımının hem kurumsal hem de bireysel olarak artması, cihazların da artık internet ile konuşması, daha gelişmiş akıllı telefonlar, internet bağlantılarının hızlanması akıl almayacak büyüklükte veri üretilmesine sabep oluyor. Günlük hayatı bir sonraki seviyeye taşıyacak unsur ise bu verilerin analiz edilerek daha kolaylaştırıcı sonuçlar elde edilmesi” dedi.

INSPARK, Türkiye’de bulut bilişimi kullanan ilk yatırımcılardan biri

“Türkiye’de bulut bilişim gelişmeye devam ediyor. Microsoft, Oracle, SAP gibi firmalar yıllarca bulut bilişim modeline karşı duruş sergilerken Google, Salesforce, Netsuite, Box gibi firmalar başta Amerika olmak üzere bu modelde önemli yol katettiler” şeklinde konuşan Serdar Susuz, INSPARK olarak, bulut bilişim modelini kullanmaya başlayan Türkiye’deki ilk yatırımcılardan biri olduklarını aktardı. Artık Microsoft ve Oracle gibi büyük yazılım şirketlerinin de modeli desteklemesi sayesinde Google Apps ve Office 365 ile yeni bir dönem başladığını anlatan Susuz, bulut bilişim kullanım oranının ivme kazandığını belirtti. TÜBİSAD’ın, 2014 yılı için büyüme ve pazar büyüklüğü verileri ile ilgili net rakamları 2015 yılının nisan ayında yayınlayacağı sektör raporu ile açıklanacağını söyleyen Susuz, ancak derneğin rapor öncesinde, üyelerinden alınan bilgiler doğrultusunda yazılı bir değerlendirme yaptığını, buna göre, özellikle ABD’den başlayarak son birkaç yıldır BT gündemini işgal eden bulut bilişim pazarının, küresel olarak gelişme kaydettiği gibi, Türkiye pazarında da etkisini göstereceği bilgisini aldıklarını aktardı. Susuz, ayrıca, Türkiye’de gerçekleşen hizmetlerdeki yıllık büyüme oranının da 2012-2017 yılları arasında yüzde 37.4 olmasının öngörüldüğünün bilgisini verdi. Kurumların bulut bilişim çözümlerini tercih ediyor olmalarında en çok maliyet avantajı, verimlilik, kendi işlerine odaklanma isteğinin yattığına değinen Susuz, bunların yanısıra, uluslarası yazılım şirketlerinin de yeni çıkardıkları çözümlerde tamamen bulut modelini kullanmasında önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

Bulut teknolojilerinde güvenlik konusunda en önemli noktanın doğru tedarikçinin seçimi olduğu konusunda da görüşlerini aktaran Susuz “Tedarikçinin ISO 27001, SAS70 Type II, EU Safe Harbour gibi sertifikalar sahip olması önemlidir. Bundan da önemlisi özellikle Public Cloud (Genel Bulut) çözümlerinde tedarikçinin referanslarına önem verilmelidir. Referans kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Çünkü bir bankanın, telekom kuruluşunun veya güvenlik firmasının kullandığı bir altyapı mutlaka güvenli olmalıdır. Referans görüşmeleri bulut bilişim çözümünü kullanmayı düşünen firmalara karar aşamasında önemli zaman kazandıracaktır” şeklinde konuştu.

Haber , , , ,

İletişime geçin