Türkiye’de yazılım sektörünün büyümesi için Ar-Ge’ye daha çok yatırımın yapılması gerektiğini vurgulayan INSPARK Genel Müdürü Serdar Susuz, “Sektörün gelişmesi için en kısa zamanda eski teknolojilerden uzaklaşılmalı ve bu alana daha çok yatırım yapılmalı. Çok kiracılı bulut bilişim modeliyle yazılım geliştirme teşvik edilmeli. Böylece KOBİ’lere de uygun fiyatlı çözümler sunulabilir ve korsan yazılım kullanımının da önüne geçebilir” dedi.
KOBİ’lerin henüz danışmanlık algısının tam olarak oturmuş olmadığını söyleyen INSPARK Genel Müdürü Serdar Susuz, “KOBİ’lerin, müşteri memnuniyetini artırmaları ve mevcut müşterileri elde tutmaları için müşteri ilişkileri yönetiminin sağladığı faydaların avantajlarını kullanmaları gerekiyor. INSPARK, yönetimlerini müşterilerinin ihtiyacına özel olarak oluşturur; bu ihtiyaca uygun bilgi derlemesini ve çalışmaları destekleyecek uygun yazılım araçlarını da yine her müşteriye özel olarak belirler. Her bir müşterimiz için en iyi ve en uygun maliyetli çözümü bulmak adına çok geniş kapsamlı araştırmalar yapmaktayız “ açıklamasında bulundu. INSPARK müşterilerinin ihtiyaçlarına en uygun çözmleri sunarak, süreçlerinin etkinliğini artırdığını ve işlerine değer kattığını belirten Susuz, KOBİ’lerin hizmet aldığı zaman satın aldıklarını düşündüğünü, ancak aslında know-how satın aldıklarını dile getirdi. Türkiye’de yazılım sektörünün büyümesi için Ar-Ge’ye daha çok yatırımın yapılması gerektiğini vurgulayan Susuz, “Bugün cep telefonlarımızdan gönderdiğimiz mesajın veya banka ATM’sinden yaptığımız para transferlerinin de arkasında yazılım sektörü yer alıyor. Günlük hayatımızın birçok alanında, işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız teknolojilerin temelini yazılım sektörü oluşturuyor. Dolayısıyla, sektörün gelişmesi için en kısa zamanda eski teknolojilerden uzaklaşılmalı ve bu alana daha çok yatırım yapılmalıdır. Çok kiracılı bulut bilişim modeliyle yazılım geliştirme teşvik edilmelidir. Böylece KOBİ’lere de uygun fiyatlı çözümler sunulabilir ve korsan yazılım kullanımının da önününe geçilebilir” dedi.
“Yazılım ve hizmet algısı değiştirilmeli”
Yazılım ve hizmet, servis satın alma konusunda KOBİ ölçeğinde bilincin artırılması için öncelikle yazılım ve hizmet algısının değiştirilmesi gerektiği düşüncesini paylaşan Susuz, sadece KOBİ ölçeğindeki şirketlerin değil; tüm kurumların danışmanlık ve yazılım geliştirme hizmetlerinin maliyet yerine değere odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Türkiye’de yazılım ve hizmete ayrılan bütçelerin hiçbir zaman donanıma harcanan rakamların yanına yaklaşamadığına dikkat çeken Susuz, “Bu sebeple yazılım firmaları yeterince yatırım yapamıyor ve Ar-Ge-‘ye bütçe ayıramıyorlar. Türkiye’de yazılım sektörü, son yıllardaki bazı çabalara rağmen, gerekli atılımı henüz gerçekleştiremedi. Diğer yandan, teşvik ve desteklerin Türkiye’de bilişim sektörüne ciddi bir ivme kazandıracağını kabul ediyorum ama yeterli bulmuyorum. Türkiye’de birçok yazılımcı eğitiliyor” şeklinde konuştu. Öğrencilerin daha güncel teknolojiler konusunda eğitilmesi, bunun da ötesinde sadece teknik eğitim değil, iş süreçleri ile ilgili de eğitim almaları gerekliliği üzerinde duran Susuz, üniversitelerin yazılım ile ilgili bölümleri her dönem birçok mezun verdiğini, buna rağmen, üst düzey yazılımcı potansiyelinin, diğer benzer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşük seviyede olduğunu belirtti.
Son olarak, KOBİ’lerin yanlış yatırım kararı vermeden satın alma işlemi yapmak için öncelikle danışman firmanın deneyimine ve kendileri ile çalışacak danışmanların CV’sine bakmaları çağrısında bulunan Susuz, “En basit çözüm bile uzman bir danışmanın ellerinde yüksek değerler yaratabilir. Diğer yandan en pahalı, en gelişmiş çözümler ise deneyimsiz bir ekip ile çalışıldığında istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Diğer yandan, yazılımın referansları çok önemlidir. Referansların gerçekliği ve kullanımları ile ilgili bilgi alınması hatta referans görüşmeleri yapılmasında fayda var. Son olarak, kendilerine özel yazılım geliştirmesinden kesinlikle kaçınmaları gerekmektedir. Orta ve uzun vadede en maliyetli çözüm budur” açıklamasında bulundu.