Blog

14 Ağustos 2014

“Bulut Bilişim”de son trendler

INSPARK Kıdemli CRM Danışmanı Tuğçe Alpay, Unibusiness Dergisi’nin dosya konusu “Bulut Bilişim Trendleri”ni değerlendirdi

Hibrit Bulut

Uzun zamandır kamusal ve özel bulut modelleri arasında tartışmalar yaşanıyor. “Kamusal Bulut” çözümünde depolama ve diğer kaynaklar kullanıcılara bir bulut hizmet sağlayıcısı sayesinde ulaşır ve şirketler verileri kendi bünyelerinde tutarlar. “Özel Bulut” ise, tek bir şirket için kurulmuş olan bulut altyapısıdır, bu yapı dahili olarak yönetilir. Bu tartışmalar kamusal bulut yapısının az maliyetli, etkin ve ölçeklenebilir modelini özel bulut güvenliği ile birleştiren hibrit bulut altyapısı ile son bulmaya başlayacak. Hibrit bulut modelleri daha genel hale geldikçe daha fazla şirket bu modeli benimsemeye başlayacak.

Kısaca BYOD uzun açılımı ile Bring Your Own Device (Kendi Cihazını Getir)

Dünyada yeni nesil çalışanların büyük çoğunluğunun kendilerine ait mobil cihazları olduğundan, bu cihazları kullanarak iş yapmak bulut bilişim sayesinde çok kolaydır. Son kullanıcılar gün geçtikçe kendilerine ait verileri depolamak, senkronize etmek ve paylaşmak için kişisel bulut hizmetlerinden faydalanıyorlar. Bunun sonucunda IT departmanları gün geçtikçe çalışanlarının verilerini iş uygulamalarıyla entegre etmek için bulut bilişim araçlarını Mobil Cihaz Yönetimi ile birleştirmektedirler.

Büyük Veri Analitiği

Bir dizi uzun süreli tartışmaların ardından birçok şirket, bulut bilişim modeli ile büyük veri analitiğini birleştirmenin çok daha basit ve çok daha yararlı olacağı kanısına varmıştır. Birkaç sene içerisinde yaygın hale gelmesi muhtemel olan büyük veri analitiği bulut servisleri,  her boyutta şirketler için küresel pazarda kolayca ulaşılabilir ve ölçeklenebilir bir araç sunacaktır.

Nesnelerin İnterneti

İşlemciler giderek daha küçük, daha ucuz ve daha güçlü hale geldikçe, geleneksel yapıların dışına yani nesnelerin içinde de kendilerine yer bulmaya başlıyorlar. Bunun sonucu olarak günlük eşyalarımızı internet bağlantısı ile donatmak hayal olmaktan çıktı.  Mesela marketlerden satın aldığımız ürünler azaldığında kendi başlarına haber veriyor olacaklar. Nesnelerin interneti bulut servis sağlayıcıları tarafından geleceğin büyük pazarı olarak görülüyor. Şu anda mobil cihazlarda olduğu gibi, depolama, senkronize etme ve paylaşım konularında nesneler büyük ölçüde bulut teknolojisine bağlı olacaklardır.

Web Destekli Uygulamalar

Bulut bilişimin en önemli özelliklerinin verimlilik ve ölçeklenebilirlik olmasınının yanı sıra bulut bilişim çoklu platformlara uygun uygulamaları geliştirmek için de son derece kullanışlı bir ortam sunmaktadır.  Bu tür uygulamalara örnek olarak son yıllarda bulut bilişim üzerinden kullanıcılarına CRM / yazılım platformu uygulaması sağlayan ve üst üste Forbes tarafından en yenilikçi firma seçilen Salesforce.com gösterilmektedir. Internetin, bu tür uygulamalar sayesinde şirketler tarafından kullanılan ana platform haline gelmesi uzun sürmeyecektir.

Haber

İletişime geçin