Blog

6 Haziran 2014

Nesnelerin İnteneti Yaşamımızı Değiştirecek

“Nesnelerin İnterneti” fikri kulağa geleceğin teknolojisi gibi gelse de aslında o gelecek artık pek de uzak değil. Günlük yaşantımızda kullandığımız birçok cihaz, ya internete bağlı ya da internete bağlı olan cihazlar üzerinden yönetilebilir durumda. Elbette bu cihazların sayısı önümüzdeki dönemde çok daha hızlı bir şekilde artacak. Bugün bu durumun en somut örneğini akıllı evlerde görebiliyoruz. Businessnewsdaily’de yayınlanan bir makalede “Nesnelerin İnterneti”nin yaşamımızı ve çalışma şeklimizi de doğrudan etkileyeceğini çok açık bir şekilde gözler önüne seriyor.

 

Daha fazla veri

“Nesnelerin İnterneti” kavramını aslında veri üreten bir makine olarak görebiliriz. Bu şu anlama geliyor: Şirketler bilgiyi ne şekilde elde edip, nasıl analiz edeceklerini baştan düşünmek zorunda kalacaklar, çünkü bu teknoloji bilgiye ulaşım kolaylığının yanında yeni ve farklı analiz yöntemlerini ve hatta yeni tip müşteri hizmetlerini de beraberinde getirecek.
Şirketlerin, cihazlar tarafından üretilecek ve paylaşılacak inanılmaz bir veri tabanına ulaşma imkanı olacak. Örneğin: Tüm buzdolaplarının internete bağlı olduğu bir dünyada, buzdolabı üreticileri, tüketicilerin en çok hangi zamanlarda buzdolabı kullandıklarını ya da en çok hangi ürünleri ne şekilde sakladıkları gibi verilere kolaylıkla ulaşarak müşteri hizmetleri ve üretim alışkanlıklarını bu doğrultuda geliştirecekler. Aynı zamanda şirketler rekabette geri kalmamak ve yenilikçi teknolojileri üretebilmek için de yine Nesnelerin İnterneti’nden sıkça faydalanmak zorunda olacaklar.
Her şeyin yeri belli olacak

Teknoloji, çalışma alanları ve işyerlerinde süreçleri kısaltarak verimi ve etkinliği de arttıracak. Nesnelerin takibinin kolaylaşması bu durumda en büyük etkenlerden biri. İnternet üzerinden coğrafi olarak etiketlenmiş olan nesnelerin bulunmasında vakit kaybedilmeyecek olması da büyük bir zaman kazancı sağlayacak. Bir hastane içerisinde hangi cihazın olup olmadığını görmek ve ona göre hizmet sunmak yine teknolojinin bu getirisiyle mümkün olacak ve bir nesneyi ya da nesneye bağlı olan hizmeti ararken kaybettiğimiz vakit tamamen ortadan kaybolmuş olacak.
Daha ucuz ve daha yeşil üretim

Sisteme bağlı olan nesnelerin enerji tüketimlerinin de gözlemlenmesi ve optimizasyonu çok daha kolaylaşacak. Sensor ve diğer dijital cihazlar sayesinde harcanan enerji miktarı saptanacak ve bunun yanında rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi doğal enerji kaynaklarının da nesnelere entegrasyonu çok daha rahat hale gelecek.
Alternatif enerji kaynaklarının kullanımı aynı zamanda üretim maliyetlerini de düşürecek ve zararlı gazların emisyonunu azaltacak. Ziyan olan enerji miktarıysa neredeyse sıfırlanacak çünkü nesnelerin enerjiyi ne şekilde en verimli kullandıkları elde edilen veriler sayesinden hesaplanması ve çözülmesi çok kolay bir sorun halini alacak.

 

Hayatımız kolaylaşacak

Sabah uyanıp yataktan kalkmadan akıllı telefonunuzu kullanarak kahve makinanıza bağlanıyorsunuz ve kahvenizin ne zaman hazır olmasını istediğinizi belirliyorsunuz. Bu örnekteki basit işlem bile size 4-5 dakika gibi bir zaman kazandıracak. Ve bu “Nesnelerin İnterneti”nin yaşamımıza getireceği en basit gelişme olacak. Daha komplike teknolojilerin iş ve günlük yaşamımıza uygulanması sonucunda ortaya çıkacak vakit ve enerji tasarruf ise kesinlikle heyecan yaratıyor.

 

Haber , , ,

İletişime geçin