Blog

10 Aralık 2013

Bulut Bilişim nedir ve Nasıl Çalışır?

Bulut Bilişim nedir?  Herkes “bulut”tan bahsediyor. Ama bulut ne demek?

İş uygulamaları buluta geçiyor. Bu sadece geçici bir heves değil – son 10 yıl içinde geleneksel uygulama modellerinden İnternet’e geçiş sürekli hız kazandı. İleriye baktığımızda, bulut bilişimin önümüzdeki on yılı mobil cihazlar vasıtasıyla her yerde işbirliği yapmanın yeni yollarını sunmayı vaat ediyor.

Bulut bilişimden önce hayat

Geleneksel iş uygulamaları her zaman çok karmaşık ve pahalıydı. Onları çalıştırmak için gereken donanım ve yazılım göz korkutucudur. Onları kurmak, yapılandırmak, test etmek, çalıştırmak, güvenli hale getirmek ve güncellemek için tam teşekküllü bir uzman ekibe ihtiyaç duyarsınız.

Bu çabanın onlarca ya da yüzlerce uygulama için gerektiği düşünülürse, en iyi BT bölümlerini barındıran en büyük şirketlerin istedikleri uygulamaları niye elde edemediklerini anlamak kolaydır. Küçük ve orta boyutlu şirketlerinse hiçbir şansı yoktur.

Bulut bilişim: Daha iyi bir yol

Bulut bilişimle bu dertlerden kurtulursunuz, çünkü donanımı ve yazılımı yöneten siz değilsinizdir – bu salesforce.com gibi deneyimli bir satıcının işidir. Paylaşımlı altyapı sayesinde sistem bir kamu hizmeti gibi çalışır: Yalnızca ihtiyaç duyduğunuz kadarı için para ödersiniz, terfiler otomatiktir ve yukarı ve aşağı ölçeklemek kolaydır.

Bulut tabanlı uygulamalar birkaç gün ya da hafta içinde çalışır hale gelebilir ve daha ucuza mal olur. Bir bulut uygulamasıyla yalnızca bir internet tarayıcı açar, kullanıcı girişi yapar, uygulamayı özelleştirir ve kullanmaya başlarsınız.

Şirketler bulutta müşteri ilişkisi yönetimi (CRM), HR, muhasebe ve benzeri çok çeşitli uygulamaları çalıştırırlar. Dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları altyapımızın güvenliğini ve güvenilirliğini dikkatli bir şekilde test ettikten sonra salesforce.com ile uygulamalarını buluta taşımışlardır.

Bulut bilişimin popülerliği arttıkça binlerce şirket bulut olmayan ürün ve hizmetlerini de “bulut bilişim” diye nitelendirmeye başladılar. Bulut tekliflerini değerlendirirken her zaman daha iyi inceleyin ve unutmayın: eğer donanımı ve yazılımı satın almanız ve yönetmeniz gerekiyorsa, size sunulan gerçek bulut bilişim değil sahte buluttur.

Bulut 2: Hareketlilik ve işbirliği

Bulut bilişimdeki en son yeniliklerle iş uygulamalarımız tıpkı Facebook ve Twitter gibi popüler tüketici uygulamaları gibi daha da hareketli ve işbirliğine uygun hale geldi. Tüketiciler olarak artık önem verdiğimiz bilgilerin anlık olarak bize iletilmesini istiyoruz ve buluttaki iş uygulamaları da o yönde ilerliyor. Bulut 2 ile işinizi yürütmek Facebook’ta kişisel hayatınızı yürütmek kadar kolaydır.

Aşağıdaki video Bulut Bilişim’i çok güzel özetlemektedir.

Bulut Bilişim nasıl çalışır? (How Cloud Computing works?) from INSPARK on Vimeo.

Bulut Bilişim , , , , ,

İletişime geçin