Blog

2 Temmuz 2012

İstanbul Modern Burhan Doğançay Sergisi Destek Sponsoruyuz

Inspark sanatı ve kar amacı gütmeyen kurumları desteklemeye devam ediyor. İstanbul Modern’de Yıldız Holding’in sergi sponsorluğunu yaptığı “Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı” konulu Burhan Doğançay Retrospektifi 23 Eylül 2012 tarihine kadar devam edecek. Inspark bu etkinliğin destek sponsoru olarak katkıda bulunmuştur.

Burhan Doğançay, 1960’lı yılların başından bugüne duvarlar aracılığıyla modern ve çağdaş kent kültürünün toplumsal, kültürel ve politik dönüşümünü araştırıyor. Bir kent gezgini olarak yarım yüzyıldır dünyanın farklı şehirlerindeki duvarların izini sürüyor. Afişlerden sloganlara, cinsel içerikli mesajlardan ciddi gazete kupürlerine kadar zamanın her türlü müdahalesine açık bu yüzeyleri bir antropolog gibi inceliyor. Farklı üslup ve tekniklerle şekillenen resimleri, popüler kültürün ikonları, politik semboller ve işaretlerle hem tarihsel hem de güncel bir zemine oturuyor.

Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı: Burhan Doğançay Retrospektifi, sanatçının son 50 yıllık çalışmalarının bir dökümü niteliğini taşıyor. Doğançay’ın 14 ayrı dönemini ve dünyanın farklı koleksiyonlarında yer alan çalışmalarını izleyiciyle buluşturan sergi için hazırlanan katalogdaki görsellere eşlik eden metinler, sanatçının kariyerinin tüm gelişim evrelerini açıklayarak birikimine farklı bir perspektif getiriyor. Biyografik belgeler ve fotoğraflar Doğançay’ın kent gezgini kimliğini hatırlatıyor. Küçük boyutlu çalışmalardan, büyük boyutlu tuvallere ve duvar yüzeyinden taşan enstalasyonlara, farklı malzeme ve arayışların peşindeki yapıtlar, sanatçının çalışma biçiminin arka planını gözler önüne seriyor.

Münih merkezli yayınevi Prestel’in yayınladığı ve dünya çapında satışa sunulan katalog, Doğançay’ın yapıtlarının geniş bir kitle ile paylaşılmasını sağlıyor. Sergi küratörü Levent Çalıkoğlu, Tarihin Kaydı ve Duvarların Anatomisi adlı katalog metninde sanatçının 50 yıllık sanat kariyerini anlatıyor. Southhampton Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Profesör Brandon Taylor ve Art in America dergisi Editörü Richard Vine’ın yazdıkları yeni makalelerin yanı sıra Yazar, Editör ve Grafik Tasarımcı Clive Giboire’ın Doğançay’ın tüm serilerini analiz eden açıklayıcı metinleri de sanatçının geliştirdiği ve çalışma biçimine dahil ettiği teknikleri inceliyor.

Etkinlikler, Haber ,

İletişime geçin