Blog

25 Ağustos 2016

Salesforce CRM Kullanıcı Adaptasyonu için 5 Öneri

Şirketiniz uzun araştırmalar ve iş ortakları ile sayısız görüşmelerin sonrasında Salesforce CRM kullanımı konusunda karar aldı ve implementasyon süreci başladı. Şirketinizin Salesforce proje yöneticisi olarak  sizden dünyanın en yenilikçi şirketi Salesforce.com’un ürettiği dünyanın en iyi CRM’i ile şimdi harikalar yaratmanız bekleniyor.

Salesforce İş Ortağınız ile birlikte yürüttüğünüz implementasyon sürecinde Salesforce CRM’e veri aktarımı tamamlandı, gerekli sistem entegrasyonları yapıldı, kullanıcı arayüzü farklı birimlerin çalışanları için özelleştirildi, kullanıcı bazında fonksiyonlar eklendi. Özel raporlar ve gösterge tabloları da hazır.

Şirket çalışanlarına Salesforce CRM kullanıcı eğitimi verildi, süreç ve operasyonların daha verimli bir şekilde yönetilebileceği örneklerle anlatıldı. Artık kullanıcılardan tebrik mesajlarını bekliyorsunuz. Ancak kullanıcılardan duyduğunuz tek şey eleştiri ve şikayet.

Nerede hata yaptınız?

Salesforce CRM çözümünüz ne kadar iyi kurgulanmış ve hazırlanmış olsa da şirket çalışanları tarafından kullanılmadığı sürece firmanıza hiçbir şekilde fayda sağlamayacaktır.

Şirket çalışanları için mükemmel bir uygulama satın almak yeterli değil; kullanıcılar bilgilendirmeli, onlara düzenli olarak eğitim ve destek vermeli ve yeni sistemi kullanmaları için mutlaka bir neden sunmalısınız.

Kısacası, sistem tasarımı, geliştirmesi ve testlerine ayırdığınız zamanı sistemin kullanıcılar tarafından adaptasyonuna da ayırmalısınız.

Salesforce çözümlerini  yıllardır kullanan ve CRM başarı hikayeleri dünya çapında bilinen müşterilerimize Salesforce CRM kullanıcı adaptasyonu konusunda tavsiyelerini sorduk ve bu önerileri sizin için derledik.

Salesforce CRM Kullanıcı Adaptasyonu

için 5 Öneri:

  1. Şirket Yöneticileri Salesforce Kullanımını Desteklemeli

Firma yöneticilerinin hatta patronların Salesforce kullanımı konusunda ısrarcı olması çok büyük önem taşıyor. Şirket raporlarında sunulan bilgilerin Salesforce’dan geldiğinden emin olmak için yöneticilerin çalışanlara vereceği mesaj şu şekilde olmalı: “Salesforce’da yoksa, demek ki gerçek değil.”

  1. Tüm kullanıcılara Salesforce Eğitimi Verilmeli

Şirket çalışanlarına sadece “yeni sistem çok daha iyi” dedikten sonra kullanmaya başlamalarını beklememeli, onlara bu sistemin nasıl ve neden daha iyi olduğunu göstermelisiniz.

Kullanıcılar için Salesforce eğitimi organize etmelisiniz. Eğitimlerde dikkat etmeniz gerekenler:

  • Şirket çalışanlarını gruplara ayırın ve benzer görevdeki kişilere uygun içeriklerle eğitim programı hazırlayın
  • Salesforce eğitimini zorunlu hale getirin. Eğitime katılmayanlara Salesforce hesap açılışı yapmayın.
  • Eğitim genel bilgilerin yanı sıra katılımcıların her gün düzenli olarak yaptıkları işlemleri kapsamalı ve farklı senaryolar işlenmeli.

Salesforce kullanıcı eğitiminden sonra kullanıcıların sürekli destek alabilecekleri bir kanal sunulmalı. Chatter grupları bir iletişim kanalı olarak kullanılabilir.

  1. Salesforce CRM Kullanımı Tetiklenmeli

Şirket çalışanlarına işlerini iyi yapabilmeleri için Salesforce kullanmak zorunda olduklarını sık sık hatırlatmalısınız. CRM kullanımı, şirket kültürünün bir parçası olmalı:

  • Salesforce CRM’i iş süreçlerine entegre ederseniz kullanıcıların adaptasyonu daha hızlı olacaktır. Örneğin, satış temsilcisi Salesforce CRM’de iş fırsatını “kapandı” olarak işaretlemediği sürece muhasebenin faturayı oluşturamaması CRM kullanıcısı satış temsilcisi için tetikleyici olacaktır.
  • Kullanıcıların farklı veri tabanlarına ve sistemlere girişini engellemelisiniz. Örneğin, müşteri bilgilerinin excel tablolarda tutulduğu bir sistemden Salesforce’a geçerken, kullanıcıya tek bilgi kaynağı olarak CRM’i gösterebilir ve veriye gerçek zamanlı olarak ulaşabileceğini gösterebilirsiniz.
  1. Şirket Çalışanları Bilgiye Erişebilmeli

Şirket çalışanlarına günlük/haftalık/aylık raporlarını nasıl hazırlayacaklarını öğretmelisiniz. Kendi satış/hizmet performansını ölçebilen hatta karşılaştırabilen şirket çalışanları rollerinin şirket için önemini anlıyor ve motive olabiliyorlar.

  1. Ofis Oyunları Kullanılmalı

Salesforce’u eğlenceli hale getirebilirsiniz. Şirket çalışanları arasındaki rekabeti eğlenceli bir hale getirmek için haftalık veya aylık olarak raporları projektör ile duvara yansıtarak hangi satış çalışanının en çok yeni müşteri adayı kazandığını veya müşteri hizmeti personelinin en çok telefon görüşmesi yaptığını gösterebilirsiniz.

Salesforce CRM kullanıcı eğitimleri için Salesforce Türkiye Yetkili Satıcısı INSPARK ile bağlantıya geçebilirsiniz.

Genel, Salesforce , , , , ,

İletişime geçin